Follow by Email

Sunday, 3 April 2011

Resipi Lemper Pulut Ayam @ Daging

bentuk nya serupa dengan lemang tapi gambar ini dinamakan sebagai lemper

Bahan-Bahannya :
½kg pulut
500cc santan dari 1 biji kelapa
1 sudu teh garam
2 lembar daun pandan
Daun pisang untuk membungkus

Bahan Isi :
½ ekor ayam ( ± ½kg )
1 lembar daun salam
1 potong lengkuas dimemarkan
1 batang serai dimemarkan
1 sudu makan minyak goreng
250cc santan dari ½ biji kelapa

Bumbu Yang Dikisar Halus :
1 sudu teh ketumbar
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji buah keras
Sedikit asam jawa
Garam secukupnya
Gula pasir secukupnya

Cara membuat isi lemper :
Rebus ayam hingga empok, lalu disiat-siat tipis.
Tumis bumbu yang sudah dihaluskan dengan minyak.
Masukkan daun salam, lengkuas dan serai.
Setelah baunya harum, masukkan ayam dan gaul supaya rata.
Tambahkan santan dan gaul lagi sampai kering.

Cara membuat lemper :
Rendam pulut dalam air selama kira-kira 2 jam, toskan.
Kukus pulut setengah masak ( ± 20 minit ).
Siram dengan santan yang sudah dididihkan bersama garam dan daun pandan. Gaul sehingga rata.
Masukkan lagi ke dalam kukusan dan kukus sampai masak ( ± 30 minit ).
Setelah masak, sejukkan pulut di atas tempat yang sudah diletakkan dengan daun pisang.
Ratakan setebal 1cm, lalu dipotong-potong ukuran 7cm x 4cm.
Isi tiap potong dengan 1 sudu teh isi lemper.
Gulung dan rapatkan hujungnya.
Bungkus dengan daun pisang.



 Setelah habis membungkus lemper, akan dikukus semula sehingga masak..

Nota : Isi lemper ini rasanya agak manis. Kebiasaanya orang jawa akan membuat lemper apabila mengadakan kenduri kahwin,aruah dan sebagainya..lemper
 Ini juga sesuai untuk minum petang  bersama keluarga. Dan saya tengok  kebanyakan orang melayu yang tinggal di bandar makan lemper ini di majlis2 kenduri dan.mereka sangat tertarik dengan rasa lemper itu sehingga kan sanggup menempah dengan banyak..hehehe..Kat sini pun nak promote,,sesiapa yang nak rasa boleh tempah kat saya..rugi sape yang x rasa tau..
tengok pun sedap kan??try la,,hehehe

No comments:

Post a Comment